zondag 18 augustus 2013

Klaverjassen, 3 spelers - Spelregels
Het is waarschijnlijk dat Klaverjas afstamt van Tarok, wat veel overeenkomsten vertoont voor het spel met 3 spelers. Klaverjassen met 3 is zelfs ook met vier personen te spelen, waarin de Deler steeds een hand uitzit.

Spelers; 3, ieder voor zich
Speelrichting; kloksgewijs
Kaarten; 32, A-H-B-V-10-9-8-7 in iedere kleur (piketspel)
Delen; 10 kaarten aan iedere speler, in groepen van 2, 3,  4 en / of 5
Skart; 2 kaarten
Uitkomst; Voorhand

Iedere speler speelt voor zich. Degene die speelt - op een vrij gekozen troefkleur - probeert om meer dan de helft van de punten in het spel te behalen, de andere twee spelers proberen dit te voorkomen.

Delen;
Deler schudt de kaarten en laat een andere speler couperen, waarna hij 10 kaarten aan iedere speler uitdeelt, in groepen van 2, 3, 4 of 5 naar keuze, echter, kaarten worden doorgaans niet enkel uitgedeeld. De twee overgebleven kaarten worden in het midden op tafel gelegd en vormen de Skart. 

Bieden om Troef;
Beginnend met de speler links van de deler (voorhand), mag iedere speler verklaren of ze willen spelen op een troefkleur die ze nog zelf mogen kiezen. Wanneer iemand speelt eindigt het bieden onmiddellijk, de Bieder wordt de Speler. Als iedereen past dan volgt er een nieuwe deelronde door de volgende deler.

Skart
De Speler mag de twee karaten in het midden op handen nemen, en twee andere kaarten hiervoor afleggen. Deze kaarten worden gewonnen samen met de laatste slag. 

Spel;
Klaverjas speel je uit in slagen, wat betekent dat iedere speler om de beurt een kaart opgooit onder bepaalde restricties (een slag), en dat een bepaalde persoon of team de kaarten wint. De winnaar van de slag leidt de volgende slag. Voorhand leidt de eerste slag.

Gewoonlijk is de slaghoogte van de kaarten; A-10-H-V-B-9-8-7, echter in troef is dat B-9-A-10-H-V-8-7. Troefboer is genaamd de Jas, de troef negen de Manel of Nel. De punten op de kaarten zijn als volgt;
Jas (20), Nel (14), Aas (11), Tien (10), H (4), V (3), overige boeren (2). Er zijn daarmee 152 punten op de kaarten. Er zijn ook 10 punten te winnen door de laatste slag te behalen. In totaal zijn er dus 162 punten, waarvan minimaal 82 punten gewonnen moet worden door Speler, wil hij winnen.

De slag wordt gewonnen door de speler die de hoogste troef aan de slag speelde, of anders door de speler die de hoogste kaart speelde in de gevraagde kleur. Met gevraagde kleur wordt bedoeld de bloem waarmee de leider van de slag uitkwam. De andere spelers zijn verplicht de gevraagde kleur te volgen als ze dat kunnen, en te troeven wanneer ze dat niet kunnen. Troef mag ook gevraagd worden. Als een troef gespeeld moet worden, is het verplicht om een hogere troef te spelen dan iedere reeds gespeelde troef aan de slag, indien mogelijk (overtroeven). Als overtroeven niet mogelijk is, moet je een lagere troef spelen (ondertroeven). Kan men niet bedienen of troeven, dan mag men een kaart naar keuze opgooien.

Roem zijn bonuspunten welke je kunt winnen tijdens het spel, door slagen te behalen die bepaalde combinaties van kaarten bevatten, gewoonlijk sequenties van opéénvolgende kaarten in dezelfde bloem. Voor het roemen geldt altijd de volgorde A-H-V-B-10-9-8-7 in plaats van de slagwaarde volgorde.

Sequentie van 3; 40 punten
Drie kaarten van dezelfde rang; 80 punten
Drie boeren; 120 punten
Stuk (heer & vrouw van troef); 20 punten
Stuk mag ook als onderdeel van een sequentie geroemd worden.
Roem telt alleen als ze benoemd wordt door de winnaar van de slag. Wanneer het de Speler betreft en hij  wint niet het spel, dan gaat de roem naar de andere spelers.

Score;
De Speler moet 82 punten hebben om te winnen, op de kaarten gewonnen in slagen en roem. Gebeurt dit, dan behaalt iedere speler het aantal punten wat ze hebben behaald. Gaat de Speler nat (minder dan 82 punten), dan gaan alle punten naar de andere spelers, incluis roem; ze krijgen ieder de helft.

Wint een speler alle slagen, dan verdient hij 100 punten extra.

Punten worden afgerond naar het dichtstbijzijnde tiental, en men speelt gewoonlijk tot een vast aantal punten over een aantal handen. Voorhand van de vorige hand wordt deler in de volgende.

1 opmerking:

  1. Telt de roem in je hand ook en hoeveel zijn dan de roempunten als je 4,5,6 opeenvolgende kaarten in je hand hebt?

    BeantwoordenVerwijderen