dinsdag 3 september 2013

Leipzig Taroc, 3 spelers - Spelregels

Dit spel stamt uit het midden van de 18e eeuw, en kende een verspreiding door heel Duitsland en zelfs richting Tsjechië en Oostenrijk. Waarschijnlijk betreft dit een vroege vorm van de meer complexe noord Europese tarotspellen.

Kaarten; 78 tarotkaarten. Nederlanders kunnen het beste Jeu de Tarot speelkaarten uit Frankrijk gebruiken, waarin R = Roi (Heer), D = Dame (Vrouw), C = Paard (Cavalier) en V = Boer (Valet) en de bloemen gewoon frans zijn (). Het excuus heeft een asterisk in de hoeken en de troeven zijn makkelijk herkenbaar door grote, arabische nummers, ze worden hier aangegeven met  en †.
Speelrichting; Tegen de klok in
Delen; Iedere speler krijgt 25 kaarten, de Deler neemt de laatste 3 kaarten zelf op handen


Skart


Deler legt gedekt drie kaarten af, die aan het einde van het spel tellen bij zijn eigen slagen. Heren mogen niet worden afgelegd. Troeven normaal ook niet, behalve als hij de  †1 en exact twee andere troeven bezit, of de †1, ☆ en één andere troef, in beide gevallen hij ze alledrie mag afleggen. Het Excuus mag altijd worden afgelegd.


Roem


De spelers mogen nu combinaties van kaarten op handen roemen voor spelpunten (niet kaartpunten), de Deler begint. De mogelijke combinaties zijn;

Matadors; †1, †21 & ☆  voor 10 spelpunten. Hier mogen vervolgens voor 5 punten elk troeven van bovenaf worden toegevoegd in een niet doorbroken straat, beginnend dus bij †20, vervolgens †19, †18 etc.
Cavallerie; Vier hofkaarten uit dezelfde bloem; 10 spelpunten.
Halve Cavallerie; Drie hofkaarten uit dezelfde bloem plust het Excuus; 5 spelpunten, mag nooit samen met een Cavallerie geroemd worden
Tien of meer troeven; 10 spelpunten voor tien troeven, +5 voor iedere troef meer dan tien. Het Excuus is geen troef in deze zin.
Vier Heren; 10 spelpunten.
Drie Heren & het Excuus; 5 spelpunten, niet samen met Vier Heren te roemen.

Roem moet je altijd laten zien, en wordt onmiddellijk uitbetaald door beide andere spelers in spelpunten.

Spel


Speler rechts van de Deler leidt.

Het spel wordt uitgespeeld in slagen. De voorhand leidt de eerste slag, de bloem die de leider vraagt moet bediend worden door de andere spelers. Kan een speler niet bedienen, dan moet hij een troef spelen. Troeven is niet toegestaan zolang je kunt bedienen. Troef mag altijd gevraagd worden, wat betekent dat iedereen een troef moet spelen als hij kan. Wie niet kan bedienen en troeven moet een andere kaart bijgooien. De slag wordt gewonnen door de hoogste troef in een slag, of anders door de hoogst gespeelde kaart in de gevraagde bloem. De troeven zijn van hoog naar laag 21, 20...etc. met 1 het laagst. De zwarte bloemen (♣,) zijn van hoog naar laag R-D-C-V-10-9-8-7-....1, de rode bloemen (,) zijn van hoog naar laag R-D-C-V-1-2-3-4-5....10. Winnaar van een slag leidt de volgende slag.

Het Excuus mag worden gespeeld in plaats van iedere andere kaart aan een slag, Echter, zodra je geen troeven meer hebt, ben je verplicht het Excuus te spelen als je laatste troef. Het Excuus kan nooit de slag winnen, de speler van het Excuus neemt deze na het spelen terug en stop hem bij zijn eigen slagen, en geeft er een lege kaart voor terug aan de winnaar van de slag. De teruggave van een lege kaart vindt niet plaats als de speler van het Excuus nooit een slag wint. Het Excuus mag niet leiden of aan de laatste drie slagen gespeeld worden, gebeurt dit toch, dan wordt hij verloren aan de winnaar van de slag. Is de 22e slag aangebroken en is de houder van het Excuus aan slag, dan moet hij de slag overgeven aan de speler rechts van hem, en het Excuus aan die slag spelen.


Pagat bonus & straf


Verliest een speler de †1 aan een tegenspeler, dan betaalt hij beide andere spelers elk 5 spelpunten.
Gebeurt dit in de laatste slag, dan zijn dit 10 spelpunten.
Wint hij iemand de laatste slag met de  †1,  dan betalen de andere spelers hem 10 punten elk.


Score


Na een hand tellen de spelers de totale waarde van de kaarten in de slagen die ze hebben gewonnen. Er zijn in totaal 78 punten op de slagen en de kaarten.

In principe gelden de punten;
†21, †1, Roi, ; 5 punten
Dame; 4 punten
Cheval; 3 punten
Valet; 2 punten

Echter, de kaarten worden per drie geteld, wat betekent dat bijvoorbeeld een Dame pas 4 punten waard is als er ook twee lege kaarten bijgeteld worden. Drie lege kaarten vormen samen 1 punt. Netto komt het er dus op neer dat iedere slag óók een punt waard is. 

Heb je moeite met deze manier van tellen, tel dan als de punten op de kaarten als volgt; 
†21, †1, Roi, ; 4 punten
Dame; 3 punten
Cheval; 2 punten
Valet; 1 punten
Draai nu de kaarten om en tel het aantal sets van 3 kaarten hierbij op. 

Tel 2 overige kaarten alsof het er 3 zijn. Heeft een speler alleen het Excuus, dan telt deze in zijn eentje als 4 punten.

Wanneer een speler meer dan 26 punten heeft behaald, dan scoort hij in spelpunten het aantal punten dat hij méér heeft behaald dan 26. Scoort een speler minder dan 26 punten, dan  verliest hij het aantal spelpunten gelijk aan dit verschil met 26.

Pagat en Roempunten scoor je onmiddellijk tijdens het spelen.

Scores kunnen dus ook negatief zijn. Een totaal wordt bijgehouden van hand tot hand.


Varianten

Nuremberg Taroc;
Een roem van 10 of meer troeven wordt niet meteen uitbetaald, maar pas als de roemer méér dan 26 punten behaald op het einde van het spel.

Praag-Wenen Taroc;
Maak vooraf afspraken over de volgende regels (dit was gebruikelijk omdat iedereen het zo anders speelde);
- De deal mag worden geannuleerd door een speler die een enkele troef of slechts twee troeven krijgt toebedeeld
- Geroemde kaarten hoef je niet te laten zien
- Méér dan de drie basis Matadors is niet toegestaan, maar wel 20 punten waard
- Méér dan tien troeven scoort niet extra, maar het basis aantal punten moet worden overeengekomen
- Je bent niet verplicht het Excuus te spelen wanneer je geen troef meer hebt en je niet kunt bedienen
- Het Excuus mag een slag leiden, in welk geval de andere spelers moeten troeven





Geen opmerkingen:

Een reactie posten