Dit oude spel is typisch niet van de tarotfamilie, maar een voorloper van Whist en Bridge. Er bevinden zich namelijk geen punten op de kaarten, alléén maar op de slagen. Het is boven alles een zeer eenvoudig casino spel om snel veel geld te verliezen (of winnen). Hoe meer spelers deelnemen, hoe groter het 'loterij' gevoel wordt vanwege de rol van de Dood.
Kaarten; 78 tarotkaarten. Franse bloemen zijn het simpelst, maar voor dit spel zijn wellicht de Italiaanse thema's toepasselijk. Nederlanders kunnen het beste de franse Jeu de Tarot speelkaarten uit Frankrijk gebruiken, waarin R = Roi (Heer), D = Dame (Vrouw), C = Paard (Cavalier) en V = Boer (Valet) en de bloemen gewoon frans zijn (♣♦♠♥). Het excuus heeft een asterisk in de hoeken en de troeven zijn makkelijk herkenbaar door grote, arabische nummers, ze worden hier aangegeven met ☆ en †.
Delen; Iedere speler krijgt 12 kaarten
Speelrichting; Tegen de klok inInzet; bepaal vooraf
Delen & Roemen
Iedere speler doet één vaste inleg in de pot wanneer deze leeg is. Coupeer om de Deler te bepalen, het delen roteert van hand tot hand tegen de klok in. Deel 12 kaarten aan ieder. Als een speler †13 (klassieke troefthema de Dood) op handen heeft, dan roemt hij deze meteen en wint héél de pot. Wanneer dit niet gebeurt, gaat het spel verder. ☆ en †1 kunnen geroemd worden voor een enkele inleg uit de pot, de †11 voor een dubbele. Maakt het roemen de pot leeg, dan zet iedereen opnieuw in.
Spel
Het spel wordt uitgespeeld in slagen. De voorhand leidt de eerste slag, de bloem die de leider vraagt moet bediend worden door de andere spelers. Kan een speler niet bedienen, dan moet hij een troef spelen. Troeven is niet toegestaan zolang je kunt bedienen. Troef mag altijd gevraagd worden, wat betekent dat iedereen een troef moet spelen als hij kan. Wie niet kan bedienen en troeven moet een andere kaart bijgooien. De slag wordt gewonnen door de hoogste troef in een slag, of anders door de hoogst gespeelde kaart in de gevraagde bloem. De troeven zijn van hoog naar laag 21, 20...etc. met 1 het laagst. De zwarte bloemen (♣,♠) zijn van hoog naar laag R-D-C-V-10-9-8-7-....1, de rode bloemen (♦,♥) zijn van hoog naar laag R-D-C-V-1-2-3-4-5....10. Winnaar van een slag leidt de volgende slag.
Doel van het spel is zo veel mogelijk slagen behalen, er zijn geen extra punten op de kaarten. Iedere slag is één punt waard. Het Excuus ☆ mag je altijd spelen in plaats van te troeven of kleur te bekennen. De speler met de meeste slagen / punten neemt de rest van de pot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten