zaterdag 14 september 2013

Jersey Gin, 3 spelers - Spelregels

Aantal spelers; 3
Kaarten; 52 standaard

Dit is een eenvoudige Gin variant voor 3 spelers.


Delen


Bepaal de deler door te couperen of te trekken, degene met de hoogste kaart deelt eerst. De rest van de stapel vormt een stok. Draai één kaart om en leg deze naast de stok neer om een aflegstapel te beginnen. De eerste ronde mogen de spelers alléén de aflegstapelkaart pakken of passen. Als iedereen past of iemand pakt de aflegstapelkaart begint het gewone spel.

Spel


Het doel van het spel is om zoveel mogelijk setjes van minimaal 3 kaarten te vormen in je hand. Toegestane combinaties zijn kaarten van gelijke rang (drie dezelfde of vier dezelfde, bijv. HHH), of sequenties van drie of meer kaarten in dezelfde bloem (bijv. 10BV) Voor sequenties geldt dat azen laag zijn, wat betekent dat ze dus onder de twee behoren en niet boven de koning.Je hand blijft tot op het einde van het spel geheim. 

Tijdens je beurt ben je verplicht om twee handelingen uit te voeren;
1) een kaart te trekken van de gedekte stok, óf één van de twee de bovenste kaarten van de aflegstapel. Heeft de voorgaande speler een open kaart van de aflegstapel genomen, dan is je keuze beperkt tot de gedekte stok of de bovenste kaart van de aflegstapel.
2) een kaart uit je hand open op de aflegstapel te leggen. 

Je kunt op twee manieren het spel beëindigen; 
1) doordat je van alle kaarten in je handen setjes kunt vormen nadat je een kaart hebt afgelegd; in dit geval zeg je 'Gin', en leg je al je setjes open op tafel, of 
2) door te 'kloppen', in welk geval je niet van alle kaarten setjes kunt vormen, maar dat je overgebleven kaarten (brandhout) na het afleggen van een kaart minder dan 10 punten waard zijn bij elkaar.

Score


Heeft iemand 'Gin', dan scoort hij 50 punten, plus nog de punten op de kaarten van de tegenspelers die ze niet kunnen uitleggen in setjes. Beiden mogen ook kaarten aanleggen aan de combinaties van de speler die Gin had.

Heeft iemand 'geklopt', dan wordt het brandhout van alle spelers vergeleken; is het brandhout van de klopper minder dan het brandhout van beide tegenspelers individueel, dan wint hij de som van hun brandhout min zijn eigen brandhout aan punten. Heeft een tegenspeler echter minder punten (de klopper heeft ondergeklopt), dan trekt de klopper 20 punten van zijn eigen punten af.

Hou met pen & papier te score bij van hand tot hand. Speel tot 200 punten voor één spel.
Deler wisselt van hand tot hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten