maandag 2 september 2013

La Rigueur (Tarot), 2-6 spelers - Spelregels



Tarotkaarten waren in vroeger tijden relatief duur; al snel kwam men erachter dat het concept 'Troeven' te simuleren viel door een gewone 'bloem' te promoten tot 'Troef'; een hele troefbloem werd zo deels overbodig. Promotie van een gewone bloem echter werd echter terug geadopteerd door Tarot. In het geval van deze variant op Maison Tarot was dat Schoppen.

Spelers; 2 tot 6
Speelrichting; Tegen de klok in
Kaarten; Tarot, 78 kaarten - Nederlanders kunnen het beste de franse Jeu de Tarot speelkaarten uit Frankrijk gebruiken, waarin R = Roi (Heer), D = Dame (Vrouw), C = Paard (Cavalier) en V = Boer (Valet) en de bloemen gewoon frans zijn (). Het excuus heeft een asterisk in de hoeken en de troeven zijn makkelijk herkenbaar door grote, arabische nummers, ze worden hier aangegeven met  en †.
Delen; Iedere speler krijgt 12 kaarten

Spel


Coupeer om een Deler te bepalen. Speler rechts van de Deler (voorhand) begint. Naast de reguliere Troeven fungeren alle Schoppen als een secundaire troefbloem.

Het spel wordt uitgespeeld in slagen. De voorhand leidt de eerste slag, de bloem die de leider vraagt moet bediend worden door de andere spelers. Kan een speler niet bedienen, dan moet hij van de Troefbloem of van Schoppen (of ) spelen . Troeven en Schoppen bijspelen is niet toegestaan zolang je kunt bedienen. Troef en Schoppen mag wel altijd gevraagd worden, wat betekent dat iedereen de juiste bloem moet bedienen. Kunnen Schoppen niet bediend worden, dan moet je een Troef spelen (indien mogelijk). Wanneer Troef gevraagd wordt en niet kan worden bediend, dan ben je niet verplicht een Schoppen bij te spelen.

De slag wordt gewonnen door de hoogste Troef in een slag, daarna door de hoogste Schoppen, of anders door de hoogst gespeelde kaart in de gevraagde bloem. Pas op klaverjassers, overtroeven is niet verplicht. De troeven zijn van hoog naar laag 21, 20...etc. met 1 het laagst. De gewone bloemen zijn van hoog naar laag R-D-C-V-10-9-8-7-....1. Winnaar van een slag leidt de volgende slag.

Het Excuus  mag je altijd spelen in plaats van te troeven of kleur te bekennen. Je kunt deze kaart niet verliezen, maar krijgt hem altijd terug bij je eigen slagen. Geef hiervoor een lege kaart retour. Heb je nog geen lege kaarten, dan moet je wachten tot je dat wel hebt. Heb je op het einde van het spel nog geen lege kaarten, dan moet je een punt kaart geven. Heb je alleen het Excuus, dan moet je hem overgeven aan de speler die de oorspronkelijke slag won.

Score


Allereerst telt iedereen de punten op de kaarten die hij heeft gewonnen in slagen bij elkaar op.
De punten op de kaarten zijn als volgt;
5 punten
†21 en †1; 4 punten
Roi; 4 punten
Dame; 3 punten
Cavalier; 2 punten
Valet; 1 punten

Iedere speler telt hierbij op (of trekt hier van af) het verschil tussen zijn aantal gewonnen kaarten en 12. Een score kan dus negatief uitvallen. De scores worden cumulatief bijgehouden van hand tot hand, de eerste speler die de 50 bereikt wint het spel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten