donderdag 5 september 2013

Maison Troggen, 3 Spelers - Spelregels

Franse interpretatie van een oude vorm van Tarot welke werd gespeeld in het Zwitserland van de 17e eeuw.

Aantal spelers; 3
Kaarten; 78 tarotkaarten.Nederlanders kunnen het beste Jeu de Tarot speelkaarten uit Frankrijk gebruiken, waarin R = Roi (Heer), D = Dame (Vrouw), C = Paard (Chevaliers) en V = Boer (Valet) en de bloemen gewoon frans zijn (). Het Excuus heeft een asterisk in de hoeken en de troeven zijn makkelijk herkenbaar door grote, arabische cijfers, ze worden hier aangegeven met  en †.
Speelrichting; Tegen de klok in
Delen & Skart; Deler geeft 25 kaarten elk aan zijn tegenstander, en 28 aan zichzelf. Hij legt vervolgens 3 kaarten af die hij niet mee wil nemen het spel in, dit mogen echter geen heren, troeven of het excuus zijn. 

Spel


Het spel wordt uitgespeeld in slagen. De Voorhand (rechts van de Deler) leidt de eerste slag, de bloem die de leider vraagt moet bediend worden door de andere spelers. Kan een speler niet bedienen, dan moet hij een troef spelen. Troeven is niet toegestaan zolang je kunt bedienen. Troef mag altijd gevraagd worden, wat betekent dat de andere spelers een troef moeten spelen indien mogelijk. Wie niet kan bedienen én geen troeven meer heeft moet een andere kaart bijgooien. De slag wordt gewonnen door de hoogste troef in een slag, of anders door de hoogst gespeelde kaart in de bloem gevraagd door de leider. De troeven zijn van hoog naar laag 21, 20...etc. met 1 het laagst. De zwarte bloemen (♣,) zijn van hoog naar laag R-D-C-V-10-9-8-7-....1, de rode bloemen (,) zijn van hoog naar laag R-D-C-V-1-2-3-4-5....10. Winnaar van een slag leidt de volgende slag.

Het Excuus mag worden gespeeld in plaats van iedere andere kaart aan een slag, echter kan deze kaart nooit de slag winnen noch verloren worden. Speler van het Excuus neemt deze na het spelen terug en stop hem bij zijn eigen slagen, en geeft er een lege kaart voor terug aan de winnaar van de slag.

Score


Na een hand tellen de spelers de totale waarde van de kaarten in de slagen die ze hebben gewonnen.
In principe gelden de punten;
†21, †1, Roi; 5 punten
Dame; 4 punten
Cheval; 3 punten
; 3 punten
Valet; 2 punten

Echter, de kaarten worden per drie geteld, wat betekent dat bijvoorbeeld een Dame pas 4 punten waard is als er ook twee lege kaarten bijgeteld worden. Drie lege kaarten vormen samen 1 punt. Netto komt het er dus op neer dat iedere slag óók een punt waard is. 

Heb je moeite met deze manier van tellen, tel dan als de punten op de kaarten als volgt; 
†21, †1, Roi; 4 punten
Dame; 3 punten
Cheval; 2 punten
; 2 punten
Valet; 1 punten
Draai nu de kaarten om en tel het aantal sets van 3 kaarten hierbij op. 

Een rondje bestaat uit drie handen (iedere speler deelt één keer), degene met het hoogste aantal punten wint.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten