donderdag 20 februari 2014

Butifarra, 4 spelers - Spelregels

Dit spel is populair onder de Catalanen, maar zeker ook in de rest van de Occitaanse gemeenschap tussen Barcelona en Perpignan. Het is verwant aan klaverjas, omdat de 9 een speciale rol inneemt.Een butifarra is trouwens een worstje, maar ook een slecht passende broek, deze twee elementen zijn dus aan te raden bij het spelen.


Spelers; 4, in 2 vaste partnerschappen
Speelrichting; wijzerzin
Kaarten; 48, verwijder de 10 in iedere bloem
Delen; ieder krijgt 12 kaarten
Troef; De deler maakt zelf troef of verklaart Butifarra, wat géén troef omhelst, of geeft dit recht aan zijn partner, die  dan verplicht is de keuze te maken. De tegenstanders mogen altijd "Dubbel" zeggen om het aantal spelpunten van deze hand te verdubbelen, en de delende zijde mag dit altijd "Herdubbelen", wat de punten dus netto verviervoudigd.

De slagvolgorde van de kaarten is 9-A-H-D-B--8-7-6-5-4-3-2.
De 9 (Manilla) is 5 punten waarde, A-H-D-B volgen daarop met respectievelijk 4-3-2-1 punten.
Iedere slag is ook een punt waard zoals gebruikelijk in Manille spellen, dat maakt in totaal dus 72 punten, waarvan er 37 gewonnen moeten worden om te winnen.

Voorhand begint het spel, de winnaar van een slag leidt de volgende slag. \
De regels voor spelen aan een slag verschillen met hoe de slag erbij ligt.

Is de tegenpartij de slag aan het winnen, dan moet je altijd de slag gaan leiden wanneer je kunt. Kun je dit niet, dan moet je een winnende troef spelen. Kun je niet leiden, en ook geen winnende troef spelen, dan mag je bijgooien wat je wilt.

 Is je partner de slag aan het winnen, dan moet je wel alsnog volgen, maar je hoeft niet de slag te gaan leiden ook al kun je dat.

De winnende zijde scoort wat ze winnen aan punten, de andere zijde niets. Echter dit verdubbelt in het geval van geen troef / Butifarra. Vervolgens worden Dubbel en Herdubbel toegepast indien dit gevallen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten