maandag 10 februari 2014

Cincinnati Rummy, 2-7 spelers - Spelregels

Cincinnati is de 25e stad van de USA, gelegen aan de rivier Licking tussen Ohio en Kentucky, met voornamelijk Ierse en Duitse wortels. Wat dit allemaal te maken heeft met de prijs van thee op de plaza en rummy mag joost weten.Aantal spelers; 2-7
Kaartspel(len); 1 of 2 jokerspelen van 54 kaarten (waaronder dus 2 jokers). 2 of 3 spelers gebruiken één pak kaarten, 7 spelers twee, de andere aantallen kunnen zelf kiezen.

Delen;

Speel je met een enkel pak, deel dan aan iedere spelers met 2 spelers 7 kaarten, met 3 spelers 7 of 10 kaarten, met 4-5 spelers 7 kaarten en met 6 spelers 6 kaarten.
Met een dubbel pak kaarten krijgt iedere speler 10 kaarten ongeacht het aantal spelers.

Spel;

Leg de overige kaarten in een gedekte stapel (Stok) op tafel, draai één kaart open om de Aflegstapel te beginnen.

Tijdens je beurt trek je óf een gedekte kaart van de Stok, óf de bovenste open kaart van de Aflegstapel.
Als laatste, leg een kaart op de Aflegstapel, altijd een andere dan degene die je eventueel hebt getrokken van de Aflegstapel die beurt.

In deze rummy variant kun je altijd alleen maar in één keer uit met al je kaarten in geldige combinaties van minimaal drie, zij het in sets, zij het in straten, zij het met of zonder aflegkaart.

Azen tellen hoog óf laag. Je kunt met Azen dus niet een sequentie doortellen van Heer naar 2. Jokers mag je voor iedere kaart gebruiken.

Wanneer de Stok op is, keer je de Aflegstapel om, om een nieuwe Stok te beginnen. In principe hoort dit zonder te schudden, echter, sommigen spelen het juist wel met schudden.

De winnaar wint het aantal punten juist op zijn eigen combinaties, anders dus dan bij de meeste vormen  van rummy. Getalkaarten zijn hun getalwaarde waard, hofkaarten 10, azen 11 en jokers 15.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten