donderdag 20 februari 2014

Manille, 2-7 spelers - Spelregels

Manille zonder partnerschap, waaarin troef vrij gekozen mag worden. Ontleend zijn naam hoogstwaarschijnlijk aan de voormalige Spaanse stad Manilla.

Spelers; 2-7
Kaarten; Piketspel, 32 kaarten.
Slagvolgorde en puntwaarde is 10 "Manille" (5) - A "Manillon" (4) - H (3) - D (2) - B (1) - 9(0)-8(0)-7(0) in iedere bloem
Speelrichting; met de wijzers van de klok mee
Delen; Deel de kaarten zoveel mogelijk op, laat de rest liggen als een stok

Iedereen mag nu spelen of passen, in gedachten houdend dat hij of zij zelf een troefkleur mag maken. Tot vier spelers is het doel 21 punten te behalen, met meer dan vier spelers ligt dat doel op 15 punten. Voor dat het spel begint mag degene die besluit te spelen kaarten uitwisselen met de stok, alvorens de troefkleur te benoemen.

Naast de kaartpunten is iedere slag óók een punt waard, waardoor er in totaal 68 punten in het spel zitten. Een zijde wint door 35 of meer punten te behalen.

Voorhand begint het spel, de winnaar van een slag leidt de volgende slag. \
De regels voor spelen aan een slag verschillen met hoe de slag erbij ligt.

Je moet altijd de slag gaan leiden wanneer je kunt. Kun je dit niet, dan moet je een winnende troef spelen. Kun je niet leiden, en ook geen winnende troef spelen, dan mag je bijgooien wat je wilt.

De slag wordt gewonnen door de hoogste troef, of anders de hoogste kaart in de bloem die werd gevraagd.

Het aantal spelpunten dat iemand met één hand kan winnen moet vooraf worden bepaald, en kan afhankelijk gemaakt worden van het aantal kaarten dat iemand heeft uitgewisseld met de stok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten