maandag 10 februari 2014

Loba / Rami, 2-5 spelers - Spelregels

Loba betekent wolvin, maar het spel is beter bekend als Rami in het Nederlands en betreft een type drift rummy.



Aantal spelers; 2-5 spelers
Kaartspel(len); 108 kaarten, 2 jokerspellen met elk 2 jokers.

Delen;

Ieder krijgt 9 kaarten

Spel;

Leg de rest als een gedekte Stok neer en draai één kaart om die de Aflegstapel begint. 
In je beurt trek je een kaart van de gedekte stok, daarna mag je uitleggen en aanleggen zoveel je wilt en leg je een kaart af. Je mag in plaats van een gedekte kaart de open kaart op Afleg trekken , maar je moet hem meteen gebruiken in legale combinaties uitleggen vanuit je hand.

Er zijn twee soorten combinaties;
Pierna (been); drie tot zes kaarten van dezelfde rang, en exact drie verschillende bloemen. Twee bloemen of vier bloemen mag dus niet!
Escalera (ladder); vier of meer kaarten in dezelfde bloem en opéénvolgend, aas is hoog of laag maar niet allebei.

Jokers mag je als iedere kaart gebruiken, maar niet in Pierna’s, alleen in Escalera’s. Eén Escalera mag niet meer dan twee jokers bevatten. Jokers kunnen niet worden geruild voor natuurlijke kaarten, maar mag wel verschoven worden naar het begin of het eind van een legale sequentie, echter nooit lager dan een Aas of hoger dan een Heer.

Jokers mogen niet worden afgelegd, behalve om het spel te eindigen.

Als een speler uitgaat dan scoren de andere spelers strafpunten in de vorm van kaarten die ze nog op handen hebben , azen en hofkaarten tellen voor 10 en overige kaarten op getalwaarde. Als je alles in één keer uitlegt mag je 10 punten in mindering brengen op je reeds behaalde strafpunten in vorige rondes.

Wanneer een speler 100 bereikt is hij in principe uit het spel. Hij mag zich vrijkopen en staat dan weer gelijk aan de  speler met het meeste strafpunten. Een speler mag dit 2 keer doen. Het spel gaat door tot er één speler nog over is.

                                                                                                                                                          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten