donderdag 20 februari 2014

Manille Parlée, 4 spelers - Spelregels

Dit is de partnerschap variant van het Manille spel waarin volgens bepaalde regels gepraat mag worden over de kaarten.

Spelers; 4, in twee partnerschappen van twee
Kaarten; Piketspel, 32 kaarten.
Slagvolgorde en puntwaarde is 10 "Manille" (5) - A "Manillon" (4) - H (3) - D (2) - B (1) - 9(0)-8(0)-7(0) in iedere bloem
Speelrichting; met de wijzers van de klok mee
Delen; Deel 8 kaarten aan ieder, 4x4
Troef; Deler deelt de laatste kaart voor zichzelf open, en laat deze liggen totdat de eerste kaart aan de eerste slag gespeeld is.

Het spel wordt gewonnen door de eerste zijde die twee handen wint.

Naast de kaartpunten is iedere slag óók een punt waard, waardoor er in totaal 68 punten in het spel zitten. Een zijde wint door 35 of meer punten te behalen.

Voorhand begint het spel, de winnaar van een slag leidt de volgende slag. Vlak voordat je de eerste kaart speelt aan de slag mag je één vraag stellen over de hand van je partner, of een stuk informatie van je eigen hand openbaar maken. Seinen is ten strengste verboden, wat betekent dat je vragen helder en éénduidig moeten zijn, begrijpelijk voor de tegenstanders. Vragen moeten eerlijk beantwoord worden door de partners.

De regels voor bedienen van een slag verschillen met hoe de slag erbij ligt.

Is de tegenpartij de slag aan het winnen, dan moet je altijd de slag gaan leiden wanneer je kunt. Kun je dit niet, dan moet je een winnende troef spelen. Kun je niet leiden, en ook geen winnende troef spelen, dan mag je bijgooien wat je wilt.

 Is je partner de slag aan het winnen, dan moet je wel alsnog volgen, maar je hoeft niet de slag te gaan leiden ook al kun je dat.

De slag wordt gewonnen door de hoogste troef, of anders de hoogste kaart in de bloem die werd gevraagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten