maandag 10 februari 2014

Ramino (Drift) / Remigio, 2-4 spelers - Spelregels

Dit is de meest simpele vorm van Italiaanse rummy van het drift type, echter zullen veel Italianen zelf de term ramino ook gebruiken voor andere rummy spellen met meer dan één pak kaarten, en vooral ook voor gin varianten.

Aantal spelers; 2 of meer, er
Kaartspel(len); 1 jokerspel van 54 kaarten (waaronder dus 2 jokers).

Delen;
Ieder krijgt 7 kaarten.

Spel;
Leg de overige kaarten in een gedekte stapel (Stok) op tafel, draai één kaart open om de Aflegstapel te beginnen.

Tijdens je beurt trek je óf een gedekte kaart van de Stok, óf de bovenste open kaart van de Aflegstapel. Vervolgens, leg je combinaties uit of kaarten aan reeds uitgelegde combinaties, zoveel als je kunt en wil. Als laatste, leg een kaart op de Aflegstapel, altijd een andere dan degene die je eventueel hebt getrokken van de Aflegstapel die beurt.

Je mag combinaties van minimaal drie kaarten uitleggen, toegestane combinaties zijn sequenties in één bloem of sets van dezelfde rang. Azen tellen laag. Jokers mag je voor iedere kaart gebruiken. Je mag reeds uit- of aangelegde jokers omruilen met een kaart vanuit je eigen hand tijdens je beurt als je de kaart bezit die de je joker kan voorstellen. Je moet de joker wel onmiddellijk weer gebruiken.

Zodra je uit bent gekomen mag je ook losse kaarten aan sequenties die reeds op tafel liggen aanleggen, bij jezelf of bij anderen.

Wanneer de Stok op is, keer je de Aflegstapel om, om een nieuwe Stok te beginnen. In principe hoort dit zonder te schudden, echter, sommigen spelen het juist wel met schudden.

De eerste die uitgaat in een hand scoort 0 punten, de anderen scoren strafpunten op de kaarten die ze nog vast hebben. Azen zijn 1 punt, getalkaarten hun getalwaarde, hofkaarten 10 punten, jokers 20.
     

Iemand die 101 punten bereikt, verliest en verlaat het spel. De anderen spelen door tot er een winnaar over is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten