dinsdag 11 februari 2014

Klop Rummy / Poker Rummy, 2-5 spelers - Spelregels

Dit is een voorloper van gin, waarin het kloppen zeer prominent naar voren komt.

Kaarten; 52

Spelers; 2 tot en met 5
Delen; voor 2 spelers 10 kaarten ieder, voor meer 7 kaarten ieder

Bepaal de deler door te couperen of te trekken, degene met de hoogste kaart deelt eerst. De rest van de stapel vormt een stok. Draai één kaart om en leg deze naast de stok neer om een aflegstapel te beginnen.


Het doel van het spel is om zoveel mogelijk setjes en sequenties van minimaal 3 kaarten te vormen in je hand, je onthult je kaarten dus niet totdat iemand rummy heeft of klopt. Toegestane combinaties zijn kaarten van gelijke rang (drie dezelfde of vier dezelfde, bijv. HHH), of sequenties van drie of meer kaarten in dezelfde bloem (bijv. 10BV) Voor sequenties geldt dat azen laag zijn, wat betekent dat ze dus onder de twee behoren en niet boven de koning. Je hand blijft tot op het einde van het spel geheim. 

Tijdens je beurt ben je verplicht om twee handelingen uit te voeren;
1) een kaart te trekken van de gedekte stok óf de bovenste, zichtbare kaart van de aflegstapel 
2) een kaart uit je hand open op de aflegstapel te leggen. 

Je kunt op twee manieren het spel beëindigen; 
1) doordat je van alle kaarten in je handen setjes kunt vormen nadat je een kaart hebt afgelegd; in dit geval zeg je 'Rummy', en leg je al je setjes open op tafel, of 
2) door te 'kloppen', in welk geval je niet van alle kaarten setjes kunt vormen, maar dat je denkt overgebleven kaarten (brandhout) na het afleggen van een kaart minder punten waard zijn dan wat iedere andere speler aan brandhout heeft.

De speler met het laagste brandhout wint het totaal aantal brandhout punten van de andere spelers, minus zijn eigen brandhout. Bij gelijke stand wint de niet-klopper, of als de klopper er niet bij zit, niemand.
Rummy scoort je 25 punten extra, bovenop het brandhout van de anderen dus.
Als de klopper verliest dan krijgt de winnaar 10 extra punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten