maandag 10 februari 2014

Ramino (Klop), 2-6 spelers - Spelregels

Dit is een Italiaanse rummy van het confrontatie type. Het is sterk verwant aan gin. De term is los, veel Italianen noemen deze versie gewoon ramino.

Aantal spelers; 2 tot 6
Kaartspel(len); 2 jokerspellen (waaronder dus 4 jokers), totaal 108 kaarten

Delen;
Ieder krijgt 7 kaarten.

Spel;
Leg de overige kaarten in een gedekte stapel (Stok) op tafel, draai één kaart open om de Aflegstapel te beginnen.

Tijdens je beurt trek je óf een gedekte kaart van de Stok, óf de bovenste open kaart van de Aflegstapel. Daarna leg je een kaart op de Aflegstapel, altijd een andere dan degene die je eventueel hebt getrokken van de Aflegstapel die beurt.

Tijdens het spel leg je geen combinaties uit, je wacht tot het eind; tot iemand rummy heeft (in één keer al zijn kaarten kan uitleggen in combinaties), of klopt, waarin zijn ongebruikte kaarten minder waard zijn dan 7. Iedereen mag nu zijn sets uitleggen (alleen bij zichzelf) en iedereen scoort strafpunten voor zijn ongebruikte kaarten.

Azen zijn 1 punt, getalkaarten hun getalwaarde, hofkaarten 10 punten, jokers 20.

Je mag combinaties van slechts drie óf vier kaarten uitleggen (dus niet meer), toegestane combinaties zijn sequenties in één bloem of sets van dezelfde rang. Azen tellen laag. Jokers mag je voor iedere kaart gebruiken.

Wanneer de Stok op is, keer je de Aflegstapel om, om een nieuwe Stok te beginnen. In principe hoort dit zonder te schudden, echter, sommigen spelen het juist wel met schudden.

Iemand die 101 punten bereikt, verliest en verlaat het spel. De anderen spelen door tot er een winnaar over is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten