dinsdag 11 februari 2014

Tonk, 2-6 spelers - Spelregels

Tonk is een woord dat is afgeleid van Honky-Tonk, en werd een jaren 1890s term voor een goedkope nachtclub en de piano muziek die er mee gepaard ging. Deze muziek staat chronologisch te boek tussen ragtime en boogie-woogie. Zelf hou ik niet zo van jazz, ik word er zenuwachtig van.

Tonk is ook een kloprummy welke populair was onder jazz liefhebbers en muzikanten in de jaren '30 en '40.
Bepaal van te voren een vaste inzet voor iedere ronde.

Kaarten; standaard 52
Spelers; 2 tot meer, echter meer dan 3 is vaak niet aan te raden omdat het spel fraudegevoelig is
Delen; Deel ieder vijf kaarten toe

Spel;
Krijgt iemand 50 of meer punten toebedeeld, dan kan hij "tonk" zeggen en wint de hand, en een dubbele inzet van de andere spelers. Hebben meerdere spelers "tonk", dan wint er niemand en is er een nieuwe deal door een nieuwe deler.

Als niemand tonk heeft, dan begint het gewone spel. Leg de overige kaarten als een gedekte stok neer, en draai de eerste kaart om, om de aflegstapel te beginnen. Je beurt bestaat uit een kaart trekken van de stok óf de aflegstapel, kaarten uitleggen op tafel en een kaart weggooien op de aflegstapel.

Het doel is zoveel mogelijk je kaarten in setjes en sequenties zien te vormen en op tafel te leggen, en eindigen met zo min mogelijk punten op je hand. Setjes zijn kaarten van dezelfde rang doch verschillende bloem, sequenties zijn opeenvolgende kaarten in dezelfde bloem. Je mag ook losse kaarten aan reeds bestaande sequenties en sets van jezelf of anderen aanleggen.

Het spel kan eindigen op een aantal manieren;

1. Tonk, of "uittonken"; Een speler raakt al zijn kaarten kwijt gedurende zijn beurt, zonder afleg. Deze speler wint het spel en krijgt van iedereen een dubbele inzet.
2. Een speler raakt al zijn kaarten kwijt door zijn laatste kaart op de aflegstapel te leggen aan het einde van zijn beurt. De speler wint het spel en krijgt van iedereen een enkele inzet.
3. Een speler klopt, af "laat vallen", en legt al zijn kaarten open op tafel. Alle anderen doen hetzelfde. Heeft de klopper het minste aantal punten, dan krijgt hij van iedereen een enkele inzet.Zoniet, dan verliest de klopper, en betaalt een dubbele inzet aan iedereen met een lager of gelijk aantal punten; degene met het minst aantal punten wint en ontvangt een enkele inzet van iedereen. Is dat gelijkspel, dan ontvangen ze beiden van iedereen een enkele inzet.
4. De stok is op; degene met het minst aantal punten wint een enkele inzet van iedereen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten