zaterdag 15 februari 2014

Schutjassen, 4 spelers - Spelregels

Schutjassen, 4 players

Schutjassen wordt nog altijd levendig gespeeld in Friesland, Drenthe en delen van Utrecht.
In de basis is dit spel hetzelfde als Kruisjas, het verschil is het bieden dat tijdens het spel plaats vindt.

Speel zoals bij Kruisjas, echter, bij het bepalen van troef volgt een biedronde; indien iemand denkt dat hij 100 punten kan behalen met zijn partner, dan zegt hij "Schut". De andere kant mag zeggen "Herschut" op een later punt gedurende het spel, als ze denken dat zij zelf 100 punten kunnen maken, zij nemen het contract over van de oorspronkelijke Schutters. Schut niemand, dan wordt er opnieuw gedeeld.

Als het spel gewonnen wordt door de Schutters, dan winnen zij 200 punten, en zelfs 300 punten als de tegenpartij onder jan is (minder dan 50 punten). Behalen de Schutters geen 100 punten, dan krijgt de tegenpartij 100 punten, of zelfs 200 als ze niet eens 50 punten behaalden.

Als de Herschutters winnen, dan krijgen ze 400 punten, zijn de Schutters onder jan dan juist 500 punten. Als de oorspronkelijke Schutters winnen dan winnen ze altijd 500 punten, ongeacht of de Herschutters onder jan zijn.

Nadat er "Schut" gezegd is mag de tegenpartij opgeven, in dat geval winnen de Schutters 100 punten. Na dat Herschut is gezegd, mogen de Schutters opgeven, in dat geval winnen de Herschutters 300 punten.

Er is nog een aanvullend bod van "Tout", waarbij de oorspronkelijke Schutters het contract weer overnemen van de Herschutters, wat het spel 900 punten waard maakt.

Score wordt bijgehouden op een boom, een verticale lijn met horizontale streepjes aan iedere zijde voor iedere 100 punten van de partijen.

4 opmerkingen:

 1. Gewoon cafe jassen 47 boven 74 wissen laatste slag 5punten maten schuin tegenover elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon cafe jassen 47 boven 74 wissen laatste slag 5punten maten schuin tegenover elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gewoon cafe jassen 47 boven 74 wissen laatste slag 5punten maten schuin tegenover elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wk schutjassen op 25 januari 2020 bij de vv Warga . Aanvang 14.00 uur

  BeantwoordenVerwijderen