dinsdag 11 februari 2014

Wildcard Rummy, 2-7 spelers - Spelregels

Confrontatie rummy waarin de Tweeën óók als jokers gelden.

Aantal spelers; 2-7
Kaartspel(len); 1 of 2 jokerspelen van 54 kaarten (waaronder dus 2 jokers). 2 of 3 spelers gebruiken één pak kaarten, 7 spelers twee, de andere aantallen kunnen zelf kiezen.

Delen;

Speel je met een enkel pak, deel dan aan iedere spelers met 2 spelers 7 kaarten, met 3 spelers 7 of 10 kaarten, met 4-5 spelers 7 kaarten en met 6 spelers 6 kaarten.
Met een dubbel pak kaarten krijgt iedere speler 10 kaarten ongeacht het aantal spelers.

Spel;

Leg de overige kaarten in een gedekte stapel (Stok) op tafel, draai één kaart open om de Aflegstapel te beginnen.

Tijdens je beurt trek je óf een gedekte kaart van de Stok, óf de bovenste open kaart van de Aflegstapel.
Leg een kaart op de Aflegstapel, altijd een andere dan degene die je eventueel hebt getrokken van de Aflegstapel die beurt.

Tijdens het spelen kom je niet met kaarten op tafel, pas aan het eind wanneer iemand rummy heeft (kan al zijn kaarten in legale combinaties uitleggen).

Je mag combinaties van minimaal drie kaarten uitleggen, toegestane combinaties zijn sequenties in één bloem of sets van dezelfde rang. Azen tellen hoog óf laag. Je kunt met Azen dus niet een sequentie doortellen van Heer naar 2. Jokers en Tweeën mag je voor iedere kaart gebruiken.

Wanneer de Stok op is, keer je de Aflegstapel om, om een nieuwe Stok te beginnen. In principe hoort dit zonder te schudden, echter, sommigen spelen het juist wel met schudden.

Wanneer iemand al zijn kaarten uit kan leggen door uit óf aan te leggen óf af te leggen, roept hij rummy en wint hij, en wel het aantal punten dat andere spelers juist  nog op handen hebben en niet kunnen uitleggen in sets. Getalkaarten zijn hun getalwaarde waard, hofkaarten 10, azen 11 en jokers en tweeën tellen voor 25 strafpunten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten